Hapniku roll tervises

blue®m tooted sisaldavad toimeainena aktiivset hapnikku. Mida hapnik teeb ja miks blue®m seda oma toodetes kasutab?

Hapniku võtmetähtsusega roll

Et mõista, kuidas hapnik toimib, peame tagasi pöörduma põhitõdede juurde. Inimkehas on 65% hapnikku ja see protsent väheneb vananedes. Hapnik mängib võtmerolli peaaegu kõigis kehaprotsessides: seda on vaja rakkude ainevahetuseks ning rakkude ja kudede säilitamiseks. Järelikult võivad hapnikuvaegusel olla surmaga lõppevad tagajärjed.

Uuringud on näidanud, et peaaegu kõiki haigusprotsesse saab seostada hapnikuvaegusega. Kui vaatame nakatunud või kahjustatud koe hapnikuga küllastumist (pO2 väärtusi), näeme, et need väärtused on palju madalamad, kui need oleksid tervislikus olukorras. Pikaajaline hapnikuvaegus viib koe nn kroonilisse faasi ja pärast seda pole paranemine võimalik.

Hapniku tähtsust organismile teatakse juba ammu ja seetõttu kasutatakse tänapäeval sageli hapnikuravi. Näideteks on hüperbaarilised hapnikupaagid, sest hapnik toetab immuunsüsteemi ja omab infektsioone pärssivat toimet. Teine näide, millega oleme kõik kokku puutunud, on see, et haavad paranevad plaastri all aeglasemalt kui õhu käes. Hapnik on nii võimas, et isegi vähirakk ei saa sellega ümbritsetuna jaguneda.

Toetab keha loomulikke paranemisprotsesse

Kroonilises faasis olevat haava nimetatakse krooniliseks haavaks. Kuna pO2 väärtus selles olukorras väheneb, ei ole keha võimeline kudesid parandama; selleks on vaja hapnikku. Hapniku abil toetame organismi enda paranemisprotsesse. Hapnik stimuleerib rakkude jagunemist ja aitab moodustada uusi veresooni (neovaskularisatsioon), võimaldades haaval kroonilisest faasist väljuda.

Aeroobsed ja anaeroobsed bakterid

Bakterid võib jagada kahte tüüpi: need, mis suudavad ellu jääda ainult hapnikuga (aeroobsed), ja need, mis saavad hakkama ilma selleta (anaeroobsed). Anaeroobseid ("halbu") baktereid leidub sageli infektsioonides. Kui võtame näiteks suuõõne, siis praktiliselt kõik esinevad probleemid – nagu kaaries, igemepõletikud ja halitoos – on põhjustatud anaeroobsetest bakteritest. Aeroobsetel bakteritel on seevastu kasulikud omadused ja nad tagavad bakteriaalse floora tasakaalu.

Patsientide ravimiseks kasutatavad antibakteriaalsed ained ei tee aga vahet "heal" ja "halval"; nad tapavad lühikese aja jooksul kõik keskkonnas olevad bakterid, viies bakteriaalse floora tasakaalust välja. Väikese hapnikuannuse pikemaajalisel kasutamisel saame aga tagada, et hukkuvad ainult anaeroobsed bakterid. Aeroobsed bakterid jäävad ellu, vältides ebatasakaali. Lisaks antibakteriaalsele omadusele on hapnik ka seentevastane ja antihistamiinne aine.

Hapniku järkjärguline vabanemine

blue®m toodetes sisalduv hapnik eraldatakse nn glükoosoksüdaasi protsessina. Külmpressitud mee suhkrud muutuvad vesinikperoksiidiks hetkel, kui mesi puutub kokku sülje või haavades oleva vedelikuga. Vesinikperoksiid (H2O2) jaguneb veeks (H2O) ja hapnikuks (O2). Keha hindab ise, mida kahjustatud rakud vajavad, ning suunab vesinikku või hapnikku sinna, kus neid vaja on. See aitab nii "uppunud" kui ka "kuivanud" rakke.

See järkjärguline, pikaajaline hapniku vabanemine mõjub leebelt keha rakkudele ja kudedele; kui annus on liiga suur, võib see kude põletada. Uuringud on leidnud, et vesinikperoksiidi madal kontsentratsioon tapab nakkuslikud bakterid palju tõhusamalt kui üksainus suure kontsentratsiooniga doos. Veelgi enam, nii ei kahjustata rakke ja säilib keha tasakaal.

Viie samba teooria

blue®m'i loonud Peter Blijdorp oli hapnikukasutuse teerajaja hambaravis. Ta oli üks esimesi, kes mõistis selles valdkonnas hapniku tervislikke omadusi ja püüdis seda võimalikult laialdaselt kasutada. Peter määras kindlaks hapniku viis peamist omadust ja nimetas neid "viieks sambaks". Need on blue®m'i alustalaks tänapäevani.

  • Suurendab rakkude ainevahetust ja energia tootmist.
  • Suurendab kollageeni sünteesi ja tõmbetugevust.
  • Suurendab antibakteriaalset toimet.
  • Suurendab angiogeneesi ja soodustab revaskularisatsiooni.
  • Soodustab kasvufaktori signaaliülekannet.

Uuringud on näidanud, et peaaegu kõiki haigusprotsesse saab seostada hapnikuvaegusega.

Tagasi blogisse